ENEMMÄN KUIN RUOKAVALIO

ENEMMÄN KUIN RUOKAVALIO

Meille jokaiselle on täysin selvää, että vegaanien ruokavalio on perinteistä lautasmallia paljon suppeampi. Lisäksi se on paljon tiukempaa kuin kasvissyöjien ruokavalio, josta ei itse asiassa puutu paljon muuta kuin liha. Vegaanien ja kasvissyöjien välillä on merkittäviä eroja, ja tässä tullaan nyt keskustelemaan enemmän näiden ihmisten filosofioista ja ajattelutavoista kuin ruoasta.

Mitä Ja Miksi?

Vegaanin ruokavalio ei pidä sisällään ollenkaan lihaa, kalaa, meriruokaa, kananmunia, maitoa, erilaisia säilykkeitä ja usein kieltäydytään myös leivästä ja makeisista, koska kukaan ei voi olla varma, että jälkimmäisten valmistuksessa ei käytettäisi eläinperäisiä rasvoja tai muita tuotteita. Onko tällainen ruokavalio siis pelkkää dieettiä vai pitääkö se sisällään myös jotain muuta ajatusta? Vastaus tulee seuraavista lauseista: oikean vegaanin vaatekaapista ei löydy aitoa nahkaa tai turkiksia, mikä kuulostaa vielä normaalilta huolehtimiselta eläimistä, mutta niiden lisäksi vegaanit eivät käytä edes villaa tai silkkiä, sillä nekin ovat eläinperäisiä tuotteita. Nahkahuonekalut ja tavanomaiset saippuat sekä shampoot ovat kiellettyjä vegaanin talossa, ja jopa mehiläisten tuottamat tuotteet kuten hunaja ja aito vaha ovat hyvin kyseenalaisia tuotteita vegaanin elämässä. Muita kieltoja ovat erilaiset lääkkeet, joita testattiin eläimillä; sirkukset, delfinaariot, eläintarhat, akvaariot ja myös elokuvat, joissa näytetään koulutettuja eläimiä. Vielä yksi kyseenalainen asia koskee lemmikkejä: jotkut vegaanit eivät siedä koko ajatusta siitä, että he voisivat pitää kotonaan koiraa tai kissaa, kun taas jotkut vegaanit ovat asiasta vastakkaista mieltä. Huolimatta siitä, että vegaanin elämä on melko haasteellista, vegaanien määrä kasvaa koko ajan ja vegaanit mainostavat elämäntapaansa yhä aktiivisemmin.

Mitä Ja Miksi?

Mikä saa ihmiset tulemaan vegaaneiksi? Siihen on monia syitä, ja useimmat niistä ovat sosiaalisia tai eettisiä. Tärkeimpänä mainittakoon sen, että monessa maassa ihmiset kärsivät nälästä ja jokaiset 15 sekuntia jossain erittäin kaukana nälkään kuolee vielä yksi lapsi. Vain vähän reilut 10 prosenttia planeetan pinta-alasta soveltuu maanviljelyyn, ja vegaanien mielestä nämä alueet kannattaa käyttää nimenomaan siihen eikä karjan pitoon. Karjan pito on myös eettinen kysymys: onko ihan tervettä, että kasvatamme eläimiä tappaaksemme ja syödäksemme ne? Ja niin, jokaisen vegaanin mielestä muut ihmiset ovat murhaajia. Optimististen vegaanien kaukaisena unelmana on se, että lihan syöminen ja eläinperäisten tuotteiden valmistus sekä käyttö tulisivat jossain vaiheessa olemaan meille kaikille erittäin outoa ja epätervettä ilmiötä, niin kuin muiden ihmisten syöminen tai orjuus. Pessimistisemmät ja realistisemmat vegaanit ovat puolestaan sitä mieltä, että jossain vaiheessa ihmiskunta syö itsensä pois ja vegaaneista tulee viimeisiä saarnaajia. Harva meistä tulee näkemään kumpaakaan skenaariota… mutta vegaanit siis ajattelevat asioita pidemmälle. Lisäksi kaikki vegaanit pitävät omien elintapojensa levittämistä erittäin tärkeänä osana heidän elämää ja heidän valintoja.

Go Vegan

Lääkärit Varoittavat

Ihmiskunta on kuitenkin jaksanut kehittyä vuosituhansien aikana, ja maanviljelyn sekä hedelmien poiminnan lisäksi oppi ajat sitten myös metsästämään. Ihmiset ovat siis sopeutuneita tällaiseen ”raskaaseen” ruokaan kuten lihaan ja kalaan, ja tänä päivänä äkillinen muuttuminen tavallisesta ihmisestä vegaaniksi voi saada aikaan ikäviä seurauksia ihmisen elimistöön. Proteiinien jatkuva puuttuminen johtaa myös siihen, että elimistö jää kaipaamaan rautaa, jodia, sinkkiä ja erilaisia vitamiineja, joista jokaisen vegaanin on syytä pitää huolta ja paljon. Äärimmäistä vegaaniruokavaliota noudattavien kohdalla tilanne voi olla sitäkin ikävämpi, kun elimistö alkaa kärsiä heikkoudesta, ruoansulatushäiriöistä ja jopa mielisairauksista tai muista psyykkisistä ongelmista. Toisaalta, vegaanien asenne ”maailman muutos alkaa sinusta itsestäsi” ansaitsee kunnioittamista. Kaikkea kuitenkin kohtuulla.