IKKUNALAUTA YRTTITARHANA

yrttejä

Vegaaniksi tuleminen on aina kova päätös. Joillekin tällainen ruokavalio tuntuu ihan luonnolliselta, kun taas joiden ihmisten tapauksessa he joutuvat koko ajan rajoittamaan itseään pysyäkseen vegaanien piirissä. Monesti ruoan pelastavat erilaiset heinät ja yrtit, joilla voidaan saada aina ankarinkin dieetti maistumaan paremmalta. Jotkut vegaanit eivät syö edes mausteita, jotka lämpökäsitellään ennen niiden joutumista kaupan hyllyihin, ja mitä sitten jää? Pelkkä suola, jos sitäkään? Kuten jo mainitsin, monen ruoan pelastavat yrtit. Tämä on vanha kehonrakentajien temppu, sillä heidänkin ruokavalio on aika rajoitettua vegaanien ruokavaliosta puhumattakaan. Ja temppuhan on hyvin yksinkertainen: enemmän yrttejä, enemmän heinää omalle lautaselle. Toisaalta, kun katsotaan kaupasta saatavien yrttien hintoja… Sipuliruukullinen maksaa helposti yli kaksi euroa, ja kun ruokaan halutaan jotain monipuolisuutta, näitä ruukkuja tulee ostettua helposti vaikka viisi. Voidaanko siinä säästää? Voidaan, jos järjestetään oma yrttitarha kotona ikkunalaudalla. Tällainen oma yrttitarha tulee kaiken lisäksi olemaan sataprosenttisesti luomua. Kuulostaako hyvältä ajatukselta? Mistä aloittaa?

Helppo Ja Suosittu

Ruohosipulilla saa yllättävän paljon muutoksia aikaan, kun sitä käytetään omassa ruoassa. Sitä on myös helppo kasvattaa kotona viemättä liian paljon tilaa keittiön pöydältä tai leveältä ikkunapenkiltä, jos sellainen sattuu kotona olemaan. Aloitus on helppoa: kaupasta ostetaan tavallinen pyöreä sipuli, jonka koko tuntuu sopivalta. Isommasta sipulista tulee kasvamaan paksumpaa ruohosipulia, joten itse suosin pieniä sipuleita. Kotona sipuli sijoitetaan vedellä täytettyyn lasiin niin, että sipulin juuret ovat alaspäin, ja unohdetaan vähäksi aikaa. Siinä vaiheessa, kun sipulista alkaa kasvaa ensimmäisiä vihreitä ruohosipuleita ja ruoho on jo muutaman sentin pitkää, siirretään sipuli vesilasista multaruukkuun. Sellaiseksi sopii kapea ja pitkähkö astia. Hoito on helppoa: riittää, kun sipulit muistetaan kastella, mutta ei kuitenkaan liikaa, sillä liiallisella vedellä kyllästetty multa saa sipulit helposti pilaantumaan. Jatkuvan sipulisadon ympäri vuoden takaa uusien sipuleiden istuttaminen noin parin viikon välein. Luomua, helppoa, herkullista. Mitä tarvitaan? Säännöllisyyttä, valoa, lämpöä ja vettä.

Helppo Ja Suosittu

Reippaasti Vitamiineja Vähemmän Suositusta Yrtistä

Jokainen vegaani on varmasti tutkinut jo tarpeeksi erilaisia heiniä ja yrttejä, joilla saisi oman ruoan monipuolisemmaksi ja mielenkiintoisemman makuiseksi. Yksi helpoista yrteistä on vihanneskrassi, josta ihmiset yleensä joko tykkäävät erittäin paljon tai eivät käytä sitä lainkaan. Jos satuit olemaan vihanneskrassin ystäviä, tässä tulee hyvä uutinen: sitäkin voi helposti kasvattaa kotona. Vihanneskrassin muita hyviä puolia sen helppouden rinnalla ovat sen vitamiinirikkaus ja nopea kypsyminen. Kun yrttiä jää ylimääräistä eikä sille ole enää käyttöä, mutta johonkin se pitäisi käyttää kuitenkin, sitä voidaan kuivattaa ja käyttää jatkossa itsenäisenä yrttinä. Toisaalta, vihanneskrassi sisältyy niin moneen reseptiin, että hyvin todennäköisesti sitä ei jää kuivatettavaksi koskaan.

Reippaasti Vitamiineja Vähemmän Suositusta Yrtistä

Kasvattaminen on helppoa. Siemenet ostetaan joko kukkakaupasta tai isosta Prismasta ja tuodaan kotiin. Siellä ikkunapenkille laitetaan matala lautanen, jonka päälle levitetään pari tai kolme kerrosta talouspaperia ja sen päälle laitetaan siemenet suoraan pussista. Kastellaan koko paketti vedellä niin, että talouspaperi kyllästyy kosteaksi, mutta ei kuitenkaan laiteta liikaa vettä – ei siis niin, että sitä olisi vapaana lautasella. Jo kahden päivän kuluttua siemenistä alkaa kasvaa ituja, ja nyt on aika siirtää pieni vihanneskrassi multaruukkuun. Mullan voi korvata myös talouspaperilla, sillä vihanneskrassin juurijärjestelmä on melko köyhää, mutta itse suosin multaa. Siinäpä se: ensimmäinen sato korjataan silloin, kun se tuntuu hyvältä. Näin helposti voidaan kasvattaa kokonainen vitamiinipommi kotona!