Kasviperäiset maitotuotteiden korvikkeet

Kasviperäiset maitotuotteiden korvikkeet

Ei ole kovinkaan kauan siitä, kun vegaanista ruokavaliota noudattavat tarvitsivat tarkkaa ruokavalion syynäämistä saadakseen riittävästi tarvittavia ravintoaineita. Terveydenhuollon henkilökunta työnsi huolestuneena lappusia lautasmallista ja paasasi proteiinin tärkeydestä kaikille eläinperäisistä tuotteista kieltäytyville. Vegaani vaihtoehtoja oli kaupan hyllyllä yksi tai kaksi ja ravintolasta ei vegaani saanut muuta kuin köyhän salaatin tai pakasteesta kaivetun kasvispihvin. Aikaisemmin vegaaneja pidettiin kapinallisena hippeinä ja vegaanisesta ruokavaliosta puhuttiin pupun ruokana. Vähitellen maailma on herännyt veganismiin ymmärtäen sen hyödyt niin yksilön kuin yhteiskunnankin kannalta. Ei aikaakaan, kun elintarvikkeiden tuottajat alkoivat kehittämään niin lihan kuin maidonkin korvikkeita vegaaneille.

Vegaaniset elintarvikkeet valloittivat markkinat

Nykypäivänä vegaaniset elintarvikkeet ovat monipuolistuneet räjähdysmäisesti. Lähes kaikissa ravintoloissa on vähintään kasvisruoka vaihtoehtoja ja yhä useammassa myös täysin vegaaninenkin vaihtoehto, täysin vegaaniravintoloista puhumattakaan. Kaupan hyllyt ovat pullollaan erilaisia lihan ja maidon korvikkeita ja myös sekasyöjät käyttävät näitä korvikkeita monipuolistamaan omaa arkiruokailuansa. Vegaanisen ruokavalion noudattaminen on tänä päivänä trendikästä sekä helpompaa kuin koskaan ennen.

Vegaaninen mutta miten?

Vegaanien maitotuotteiden korvikkeet ovat kasvimaito tuotteista, kuten kaura-, riisi-, soija- tai pähkinäpohjaisia tuotteita. Edellä mainituista raaka-aineista voidaan valmistaa niin maidot, jugurtit, kermat, jäätelöt kuin levitteetkin. Elintarvikkeiden sekä tarjolla olevien makuvaihtoehtojen valikoima on laaja. Vegaanista ruokavaliota noudattavien tarkkailun kohteen ovat olleet aikanaan kalsiumin ja B2, B12 ja D-vitamiinin saanti. Lähes jokaisessa perus kasvismaitotuotteessa on lisättynä kalsiumia sekä edellä mainittuja vitamiineja. Lisäksi kasvismaitotuotteet ovat pääsääntöisesti hyviä proteiininlähteitä.

vitamiinit

Kasviperäisten maitotuotteita korvaavien valmisteiden hinta on usein vielä hiukan kalliimpi kuin eläinperäisten tuotteiden hinta, mutta monet ”halpamerkit” valmistavat myös paljon erilaisia vegaanisia vaihtoehtoja, myyden tuotteita suhteellisen huokeaan hintaan. Tähän artikkeliin on koottu erilaiset maitotuotteiden korvikkeet, katso oletko sinä jo kokeillut kaikkea.

Tuote vaihtoehdot ja tunnetuimmat valmistajat

Vegaani perheiden kasvatit saattavat muistaa sen ärsytyksen, kun kaupasta sai valita minkä tahansa jäätelön ja vegaani vaihtoehdot olivat usein vain mehujää tai jokin sorbetti. Nykyään hyvin varustellun kaupan pakasteosastolta löydät lähes samassa mittakaavassa vegaanisia jäätelöitä. Oletko jo maistanut Ben & Jerry ‘s mantelipohjaisia vegejäätelöitä? Vai onko oma suosikkisi sittenkin kaurapohjainen Oatly? Hyviä vaihtoehtoja ovat myös 3 kaverin kookospohjaiset, Jymy jäätelöt sekä Alpron ja Choicen soijapohjaiset jäätelöt. Jäätelöiden valikoima sekä makumaailma on eittämättä niin huikea, että tarttuupa vegaanipurkki usein myös sekasyöjänkin kätöseen. Herkku jäätelöillä on hyvä aloittaa listan luku, mutta jäätelöä ei tietenkään aivan joka päivä kannata syödä. Päivittäiseen käyttöön voit siis valita vegaanisista tuotteista esimerkiksi jugurtit ja juomavalmisteet. Juotavia valmisteita löytyy pilvin pimein. On kauramaitoa, soijamaitoa, mantelimaitoa, kookosjuomaa, kookosriisijuomaa, makukaurajuomia, erikoiskahveja, marjaisia smoothie tyyppisiä kaurajuomia sekä kaikkien näiden sekoituksia erilaisineen makuineen.

GoGreen

Laajemmat vegaaniset valikoimat tulevat täysin vegaanisiin tuotteisiin erikoistuneilta tuottajilta kuten Alpro, Oatly, Yosa, RiceDream Original, Planti ja GoGreen. On kuitenkin myös paljon muita tuottajia, jotka tekevät vegaani elintarvikkeita siinä missä muitakin tuotteita. Näistä esimerkkeinä Valio ja Kaslik. Näiltä valmistajilta löytyy runsaasti myös erilaisia jugurttivalmisteita.Juusto markkinoilla tuotteita löytyy muiltakin valmistajilta kuten Violife, Tesco, Porlammin Vege ja kansan suosikki Sheese. Juusto valikoimasta löydät niin perinteisen edamin kuin cheddar- sekä kreikkalaistyylisetkin juusto vaihtoehdot. Nämä kasviperäiset juustot löytyvät viipaleina ja paloina, toimien aivan juuston tapaan leivän päällä tai vaikka salaatin seassa. Unohtamatta leivontaan sopivia tuorejuustoja ja levitteitä. Mikäli kaupan juustot eivät maistu, on internet pullollaan kotitekoisten vegejuustojen reseptejä. Katso tästä esimerkiksi mantelijuuston ohje ja ei muuta kuin kokkailemaan ja herkuttelemaan!