Lihankorvikkeet proteiininlähteenä

Markkinoille on pamahtanut viime vuosina tiuhaan tahtiin erilaisia proteiininlähteitä korvaamaan perinteisiä lihatuotteita. Vaikka tuntuukin että näitä on ollut saatavilla vasta parina viime vuonna, lihankorvikkeet eivät ole uusi juttu. Jo 1990-luvulla markkinoille tuli Quorn-tuotemerkki, joka valmistaa sieniproteiiniin perustuvia lihankorvikkeita, ja itse ajatus tällaisista tuotteista syntyi jo 1960-luvulla.

Lihankorvikkeet proteiininlähteenä

Lihankorvikkeita valmistetaan useilla eri tavoilla, kuten papu- tai soijaproteiinista, gluteiiniproteiinista, kauraproteiinista tai sieniproteiinista. Kaikissa näissä proteiini on hieman eri muodossa, mutta noin yleensä proteiinipitoisuus on 15-30%:n luokkaa. Ja parasta tässä on se, että kehon on helpompi hyödyntää näitä kasviperäisiä proteiineja.

Kuka kaipaa lihankorvikkeita?

Varmaan selkein kohderyhmä löytyy kasvisruokailijoista ja vegaaneista. Ei voida kuitenkaan unohtaa että lihankorvikkeita ostaa esimerkiksi eettisistä syistä myös sekaruokavaliota noudattavat. Lihankorvikkeiden hidas ujuttaminen perheiden ruokavalioon on väistämättä alkanut ja hyvä niin. Lihattomaan ruokavalioon saattaa vaikuttaa myös terveydelliset seikat. Ja moni vain yksinkertaisesti haluaa vähentää lihan syöntiä, ja siten vaikuttaa myös ympäristöön. Lihankorvikkeet toimivat ruokavaliossa samoin kuin varsinaiset lihatuotteet. Varmasti eniten lihankorvikkeista suositaan jauhelihaa muistuttavia soija- tai sienirouhetuotteita. Rouhetuotteiden helppous, monipuolisuus ja samankaltaisuus jauhelihan kanssa on ehkä sen suosion salaisuus. Ehkä eniten mietityttää se, että jos on valinnut kasvisruokavalion, niin miksi haluaisi edes syödä tuotteita jotka ulkoisesti muistuttavat lihavalmisteita? Ehkä lihankaltaiset proteiinivalmisteet kuitenkin tuovat haluttua vaihtelua myös kasvisruokailijalle ja samalla toimivat tehokkaana proteiininlähteenä.

Kohti ilmastoystävällisempää ruokavaliota

Kiistämättä maailman ilmastotilanne on huolestuttava. Ja jokaisen tulisi omalta osaltaan koettaa tehdä mahdolliset muutokset yksilötasolla ja vähentää ympäristön kuormittamista. Yksi näistä pahimmista ympäristön kuormittajista on lihakarjatalous. Karjatilat ovat niin suuria tehotuotantolaitoksia että niiden puhtaan veden kulutus on jo oma kriisinsä. Karjan vaatimat laidunmaat ja rehun kasvatus kuluttavat valtavasti luonnonvaroja ja tällainen kulutus ja ympäristön tuhoaminen on osin myös peruuttamatonta. On hyvä olla tietoinen myös lihankaltaisten tuotteiden valmistuksen ilmastovaikutuksista. Sieniproteiinin tuottaminen on näistä energiaa kuluttavinta, mutta silti vain noin broilerituotannon luokkaa, eli huomattavasti vähemmän kuin karjatalouden kulutus. Papupohjaisten proteiinituotteiden valmistus kuluttaa ympäristöä huomattavasti vähemmän. Vaikka on mahdotonta saada ihmiset lopettamaan lihan kulutus kokonaan, on hyvä tiedostaa että jo pienillä muutoksilla voi vaikuttaa tulevaisuuteen. Korvaamalla vaikka puolet lihatuotteista proteiinituotteilla on jo merkitystä. Ehkä olemme päässeet jo pikkuhiljaa pois kasviruokien ja vegaani-ideologian tehottomasta väkisin tuputtamisesta sille tasolle, jolla ihmiset voivat itse tehdä valintoja perustuen lähinnä faktoihin ja tietoisuuteen lihanjalostuksen vaikutuksista.Onneksi nykyään vegaani- ja kasvisruokavalio ovat suosittuja ja liitetään lähinnä edistykselliseen ajattelu- ja elämäntapaan. Tuotevalikoima on myös laajentunut huikeasti sitten 1990-luvun, joten enää ei tarvitse tyytyä pelkästään kasviksiin.

Proteiinituotteita jokaiseen tarkoitukseen ja makuun

Melkein joka kaupasta löytyy jo useita eri proteiinituotteita. Quorn on brittiläinen tuotemerkki joka on varmaankin alan vanhin, sillä sen sieniproteiiniin perustuvia tuotteita alettiin markkinoida britanniassa vuonna 1993. Seitan on vehnägluteiinista valmistettu elintarvike joka tullut myös suosituksi sen kiinteän ja helposti muokattavan koostumuksen takia. Seitania voi valmistaa itse. Suomalaiset Nyhtökaura ja Härkis ovat viimeisimmät tulokkaat proteiinituote markkinoilla.

Proteiinituotteita jokaiseen tarkoitukseen ja makuun

Nyhtökaura sisältää nimensä mukaan kauraa ja lisäksi palkokasviproteiinia, se on monipuolinen tuote ja sitä saa myös eritavoin maustettuna. Härkis on Verso foodsin tavaramerkki ja se on valmistettu suomalaisista härkäpavuista. Se sopii soijaruoheen tai jauhelihan korvikkeeksi. Todistettavasti lähipiirissä tehtyjen kokeilujen perusteella voin vakuuttaa, että soijaproteiinista tehty makaroonilaatikko meni lihansyöjältä alas täysin huomaamatta. Kokeilemisen arvoinen juttu. Ja luonto kiittää.