Lisäaineiden Käyttö Suomessa

Elintarvikkeiden lisäaineet on ollut kautta aikojen kiistelty asia ja ruokateollisuudessa on yhä enemmän keksitty keinoja niiden vähentämiseen.

Lisäaineiden Käyttö Suomessa

Lisäaineilla on paha kaiku ja mitä enemmän kuluttajien tieto lisäaineista kasvaa sen vähemmän niiden suositeltavuus vähenee. Elintarvike valmistajat pyrkivät tekemään puhtaampaa ruokaa, mutta lisäaineistakaan ei voida täysin välttyä. Ruuan säilyvyys ja hinta nousisi liian korkeaksi, jos säilyvyyttä pidentävät, kosteutta ehkäisevät ja hygieniaan liittyviä lisäaineita ei enää ruuassa käytettäisi ollenkaan. Mitä kuluttaja voi tehdä ruuan lisäaineiden ymmärtämiseksi? Kaikkein tärkeintä on tieto e-koodeista ja siitä mitkä lisäaineista tulevat luonnollisista lähteistä ja mitkä ovat keinotekoisia. Tutustuminen e-koodeihin ja lisäaineisiin on nykyään helppoa, sillä tietoa löytyy runsaasti.

Pakkausmerkinnät

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä täytyy löytyä lisäaineet omilla nimillään tai e-koodeilla, jotta lisäaineet ovat jäljiteltävissä ja kuluttajien tiedossa. Valmistusaineet ja lisäaineet merkitään pakkauksiin Suomessa siinä järjestyksessä, kuinka paljon niitä kyseinen ruoka-aine sisältää. Ensimmäinen pakkausmerkinnässä mainittava aine on siis se, mitä ruoka-aine enimmäkseen sisältää. Lisäaineet merkitään sen käyttötarkoituksen mukaan. Jos aine on lisätty elintarvikkeeseen esimerkiksi säilyvyyden parantamiseksi, sen edessä on merkintä: säilöntäaine. Sen jälkeen aine eritellään joko e-koodilla tai nimellä. E-koodi tarkoittaa sitä, että Euroopan Unioni on luokitellut aineen turvalliseksi elintarvikekäytössä. Tämän turvallisuus luokituksen tekee Euroopassa elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA). Suomessa elintarvikkeita tarkastelee Evira. Lisätyillä lisäaineilla parannetaan säilyvyyttä, koostumusta tai makua.

Lisäaineiden turvallisuuden tutkimuksissa on aukkoja

Pääsääntöisesti lisäaine tutkitaan ja todetaan turvalliseksi vähimmäisvaatimuksien mukaisella koe-eläinten käytöllä. Vähimmäisvaatimus on puolen toista kuukauden kestoinen syöttökoe rotilla tehtynä. Rottien sisäelimiä, käyttäytymistä ja kuntoa mitataan syöttökokeen aikana ja sen jälkeen. Jos verikokeissa ei löydy haittavaikutuksia ja rotan kunto on entisellään, lisäaine saa turvallisen merkinnän. Tämä ei kuitenkaan kerro vielä mitään lisäaineen todellisista vaikutuksista. Haittavaikutus saattaakin ilmetä vasta vuosien päästä käytön aloittamisesta ja moni lisäaine onkin myöhempien tutkimusten perusteella poistettu turvallisten lisäaineiden listalta. Uusia lisäaineita, väri aineita ja kemiallisia ainesosia kehitetään jatkuvasti. Kokeita perustellaan kuitenkin turvallisiksi sillä, että päivittäiseen saanti annostukseen lisätään tiukka turvallisuus marginaali. Tämä tarkoittaa sitä, että rotilla tehdyn tutkimuksen mukaan muun muassa viiniä saisi nauttia teelusikallisen päivässä.

Lisäaineet eivät kaikki ole teollisia aineita

Osa lisäaineista on täysin luonnollisia aineita. Muun muassa E-koodeilla E440 (pektiini) on peräisin omenasta, E300 on c-vitamiini, toiselta nimeltään askorbiinihappo, samoin tomaatista värinä saatu E160d (lykopeeni) ja porkkanasta beetakaroteeni eli e-koodiltansa E160a ja puolukan bentsoehappo E210 ovat täysin luonnosta tulevia lisäaineita. E440 eli hyytelöimisaine on myös luonnollinen, tosin eläinperäinen lisäaine. Samoin väriaineena tunnettu antosyaani eli E163. Tosin testien mukaan lisäaineen luonnossa esiintyvyys ei ole mitenkään tae sen terveellisyydestä, sillä muun muassa täysin synteettisesti valmistettu aspartaami sisältää reilusti suuremman päivän saantisuosituksen kuin esimerkiksi tomaatin lykopeeni. Suurimman mediakohun ovat saaneet juurikin aspartaami ja myös natriumglutamaatti. Aspartaamin epäillään aiheuttavan syöpää. Sen E-koodi on E9951. Muita makeutusaineita ovat asesulfaatti K E950, syklamaatti E952, sakkariini E954 ja sukraloosi E955 sekä steviasta saatu uusi lisäaine stevioliglykosidi E960. Turvallisuusviraston mukaan sokeri on kaikkia vastaavia makeutusaineita vaarallisempi ja aiheuttaa enemmän haitallisia vaikutuksia kuin makeutusaineet, joiden ei ole todettu aiheuttavan mitään haittavaikutuksia ihmiselle. Tästä kuitenkin moni on täysin eri mieltä, sillä makeutusaineiden yliherkkyydestä on toista näyttöä. Samoin on käynyt natriumglutamaatin kanssa, jolle ei ole annettu mitään päivä saantirajaa, sillä sen ei olla todettu edes suurissa määrin aiheuttavan minkäänlaista haittavaikutusta.

Lisäaineet eivät kaikki ole teollisia aineita

Lisäaineet eivät kaikki ole teollisia aineita