Luomu Ruuan Hinta Ja Kuluttajien Vastuu

Luomu ruokaan ei kaikilla ole varaa. Ruoka nostaa hintojansa jatkuvasti ja jo nyt pienituloisimpien on toden teolla tehtävä suuria valintoja ruoka ostoksillaan.

Luomu Ruuan Hinta Ja Kuluttajien Vastuu

Terveellisesti ja puhtaasti syömistä toitotetaan joka mediassa, mutta lähes tupla hinta ei houkuttele kaikkia ostamaan aina sitä kotimaista, puhtaampaa ja lähituotettua vaihtoehtoa. Yhä useammalla siihen ei ole myöskään taloudellisesti varaa. Ison talouden ja perheen ruokakulut ovat yksi suurimpia menoja ja silloin siihen on myös kiinnitettävä paljon huomiota. Ruoka-allergikot ja muun muassa keliaakikot sekä maitoallergiset joutuvat pulittamaan pitkän pennin vaihtoehtoisista tuotteista. Verokevennyksillä voisi ruokaan ja kansan terveyteen sekä jopa kansan talouteen saada puhtia. Kevennyksiin uppoava rahamäärä saadaan terveydenhuollon puolesta korvattua lyhyelläkin tähtäimellä ja jos kotimainen luomutuotanto tai lähiruoka saisi kyseistä valtion hemmotteluhoitoa osakseen, voi se luoda nopealla tähtäimellä uusia työpaikkoja elintarvike-alalle. Kilpailutus säännösten mukaan ja EU:n lakisäädännöstä johtuen valtio ei voi kuitenkaan ruveta mittaviin toimiin asian eteen, sillä kilpailukielto ei salli lähiruuan suosimista. Luomu ruuassa taasen ruoka kauppojen jo tämän hetken huolestuttavan suuri hävikki kasvaa, sillä lisäaineeton ja luomuun perustuva ruoka ei säily samalla tavalla kuin ulkomailta tuotu, tehotuotannosta näpsäisty torjunta-aineinen vasta veljensä. Kyseessä on siis dilemma, jolle ei löydy selkeää kaiken kattavaa ratkaisua.

Miksi luomua?

Luomu ruuassa, oli kyse liha tai kasvistuotteesta, ei ole käytetty synteettisiä torjunta-aineita, antibiootteja eikä lannoitteita. Tästä syystä ruoka on puhtaampaa ja maukkaampaa. Usein luomu on pienempi kokoista ja luonnollisemman näköistä kuin geenimanipuloidut sisaruksensa. Luomu sitruuna tuoksuu kauas ja maistuu aivan erilaiselta kuin isompi ei luomu versionsa. Kananmunissa huomaa huikean eron. Luomu munissa kananmunan keltuainen on kiinteämpi, keltaisempi ja keitettynä kuohkea kiinteä ja maukas. Tehotuotettu kananmuna haisee kalaiselta. Tehotuotannossa kanoille syötetään kalan teurasjätettä ja se tarttuu makuna myös tuotettuihin kananmuniin. Niiden keltuainen on helposti hajoava ja vaalean laimean keltainen. Maun erottaa. Luomu ruuan maku ja ravintoaineet ovat paketissa ja siihen kerran tottuessa, maistuu tehotuotettu ruoka keinotekoiselta ja mauttomalta.

Miksi lähiruokaa?

Yksi suurimpia muun muassa lihan tuotantoon liittyvistä ympäristöä kuormittavista asioista on karjan kasvatuksen ja ruokinnan lisäksi sen ympäristövaikutukset sen kuljetuksessa. Kylmäkuljetus syö luonnonvaroja runsaasti ja kylmä ketjun katkeamattomuus kun on taattava, se tarkoittaa huimia energia lukemia jo ennen kuin liha löytää tiensä perille kuluttajan energia syöppöön jääkaappiin. Se määrä energiaa mitä hukataan siinä, kun liha lähtee toiselta puolelta maailmaa ruoka kauppojemme hyllylle on järkyttävän suuri. Lähituotetussa lihassa on siis isoimpana ekotekona se, että pitkää kylmäkuljetusta ei tarvita. Ja verorahatkin jäävät Suomeen. Monesti valitettavasti se fakta, että lihan valmistus maa on Suomi, ei usein riitä. Osa suomalaisesta karjasta tuotetusta lihasta tehdyt tuotteet, leikataan tai jatko käsitellään muualla kuin Suomessa ja näin ollen se lähellä tuotettu liha kuitenkin matkaa muualle leikattavaksi ja sen jälkeen takaisin Suomeen. Vastuuntuntoinen kuluttaja tarkistaa virheellisten mainoslauseiden takaa myös sen, että lihan valmistus ja käsittely maana on myös koto Suomi, eikä esimerkiksi niin, että lihan alkuperä on Suomi, mutta valmistus maana Puola. Kuten useissa kotimaisuutta mainostavissa leikkeleissä ja pekoni tuotteissa valitettavasti tuppaa käymään. Lähellä tuotettu on ekologisempi vaihtoehto muussakin kuljetuksessa. Ja se luo työpaikkoja lähelle ja parantaa näin alueellista ekonomiaakin. Suosi siis lähituotteita! Näillä pienillä valinnoilla tehdään suuria muutoksia.

Miksi lähiruokaa?