Rakasta Ruokaa

Ruuan merkitys terveydelle on lähes kaikki kaikessa. Suomalaisilla alkaa olemaan jo lähes kansansairauden rajoilla asti erilaisia suolisto sairaudeksi laskettavia oireyhtymiä muun muassa ärtyneen suolen oireyhtymään sairastuu yhä useampi ja useampi suomalainen.

Rakasta Ruokaa

Ruuan puhtaus on puhututtanut jo kauan, mutta sen eteen ei olla tehty tarpeeksi suuria toimia. Nyt jo kauppojen hyllyt pullistelevat milloin mistäkin trendistä, mutta usein se ei kuitenkaan ole terveellisin vaihtoehto, vaikka kaupallisesti näitä tuotteita ja trendejä mainostetaan juurikin niiden terveellisyydellä. Ihmisten medianlukutaito on lapsen kengissä ja tästä syystä suuret myytit ja uskomukset saavat perus tallaajan helposti ansoihinsa ja pauloihinsa. Se mitä halutaan mainostaa terveellisenä ja pakataan ekologisen näköisiin pakkauksiin, vetoaa ja näin saadaan taas väärä uskoinen kuluttaja uskomaan, että ruoka ostoksillaan teki juuri ekoteon. Ruuan alkuperää, ainesosa luetteloa ja valmismaata joutuu tihrustamaan joka pakkauksesta. Terveellistä elämää etsivä joutuu usein kouluttautumaan ravintoterapeutin tasolle, jotta osaa erottaa huuhaa puheet todellisista terveyspommeista. Ja siltikin uusiin trendeihin ja uutuuksiin saattaa kajota niiden terveydellisten hyötyjen vuoksi, vaikka taustalla ei ole minkäänlaista tutkimustulosta tai näyttöä tuotteen terveellisyydestä. Tämä on harmillista. Ruoka ostosten teko oli aikoinaan helppoa. Ruoka tuli läheltä ja sitä ostettiin, mitä oli tarjolla siihen aikaan sesonkia. Nyt valikoimat ovat täynnä tuotteita, joista toisen sanotaan aiheuttavan syöpää ja toisen tappavan sademetsää toisella puolella maailmaa. Mistä löytää tasapainoa tämän kaaoksen keskeltä, kun suolisto huutaa hoosiannaa ja apua pitäisi saada?

Kuluttajat ovat stressin alla

Oma terveys, talous ja yhteen kuuluvuus tai joukkoon sopeutuminen on ihmisen suurimpia stressin ja ahdistuksen aiheuttajia. Ruoka asiassa kaikki nämä kultivoituvat. Syöpää ei haluta, mutta terveellinen ruoka tuo matin kukkaroon ja yhteiskunnan ja kulttuurin paine luo paineita vaihtaa epäeettinen ruoka parempaan. Psykologinen stressi ja paine jos mikään aiheuttaa suoliston ongelmia. Se yhdistettynä jo valmiiksi huonoon ruokavalioon voi pahimmillaan puhkaista jopa kroonisen suolisto sairauden tai esimerkiksi crohnin taudin ja mitä monimutkaisempia oireita. Se lisää stressiä entisestään ja näin kierre on valmis.

Ärtyvän suolen oireyhtymään tehoaa oikeanlainen ruokavalio

Se, miten ärtynyttä suolen oireyhtymää hoidetaan, on oikeanlainen ruokavalio, joka koostuu monipuolisista, omalle vatsalle sopivista ainesosista. Tällöin tärkeää onkin syödä mahdollisimman puhdasta ruokaa, jossa jokainen ainesosa on todettu vatsalle ystävälliseksi. Miten ruoka-aineet todetaan, on ihan oma kohtainen kokeilu ja kokemus. Toisilla lisäaineet ja esimerkiksi makeutusaineet tekevät oireita. Toisilla suurin syy on gluteeni ja gluteenin välttäminen onkin ensimmäinen kokeiltava asia, jos suolisto ongelmia syntyy. Sen lopettaminen täytyy olla pitkäkestoista, jotta voidaan todeta sen teho. Joskus kestää viikkoja jollei jopa kuukausia saada selkeä kuva siitä, paraneeko oireet gluteenin lopettamisella vai ei. Tärkeintä on loppu pelissä kärsivällisesti löytää itse omalle itsellensä sopiva ruokavalio ja kunnioittaa omaa vatsaansa ja sen toimintaa. Liian yksitoikkoisesti ei kannata syödä, sillä se ei kanna pitkälle ja uusien ruokaa ainesten kokeilulla ja yksittäisten ruoka aineiden lisäämisellä hiljalleen takaisin ruoka valioon saadaan monipuolinen ja sopiva ja vatsaa hellivä ruoka valio. Kuitenkin, ruuasta on tarkoitus nauttia ja siitä stressaaminen ja jokaisen ruoka-aineen eettisyyden ja ekologisuuden tutkiminen ei ole hyväksi. Kohtuus kaikessa, mutta liika tieto kuitenkin vain vaarantaa hyvätkin ruokailu tottumukset. Suomessa pääsääntöisesti syödään puhdasta ja tutkittua ruokaa ilman myrkylliseksi luokiteltuja kemiallisia aineita tai ylijäämiä, joten kotimaista ruokaa voi ja pitääkin syödä suurella nautinnolla.

Ärtyvän suolen oireyhtymään tehoaa oikeanlainen ruokavalio