Ruokavalioviidakko

Koulussa aikoinaan jo päntättiin ruokavalion tärkeydestä ruumiin temppelin terveydelle. Oleellista oli tuolloin että kaikkia ruokaympyrän ryhmiä tuli syötyä sopiva määrä, ja tätä oli myös syytä noudattaa. Allergiat olivat erittäin harvinaisia, saati sitten että joku olisi ilmoittautunut kasvisruokailijaksi. Mystinen  juttu onkin se, että henkilökohtaisesti en muista ketään, ainakaan omalta luokaltani jolla olisi ollut jonkinlaisia ongelmia ruokavalion suhteen, vai eikö tästä vain puhuttu?

Ruokavalioviidakko

Kolmessakymmenessä vuodessa nämä teesit ovat muuttuneet melko radikaalisti. Muistan myöhemmässä vaiheessa kun palasin koulun penkille, ja kun koulun ruokala tuli jälleen tutuksi, tarjolla oli normaalin makaronilaatikon ja raasteen lisäksi erillinen kasvis- ja allergiaruokailijoille varattu linjasto. Todellakin, sitä siinä tutkiessani totesin että nyt näyttää niin hyvältä että taidankin tästä ryhtyä kasvisruokailijaksi. Perusruoka ei ollut kokenut reformaatiota mutta tämä uusi valinnanvapaus oli yllätys.On vaikea sanoa mitä ennen tehtiin paremmin tai huonommin ruokavalion suhteen, mutta nykyaikaa värittää voimakkaasti juuri ruoka-aiheiset keskustelut. Jatkuva dieeteistä, allergioista, etiikasta, luomusta ja superfoodista jankkaaminen saa kenet tahansa sekaisin ja epäilemään omia ruokatottumuksiaan ja valintojaan. Pakko sanoa että medialla on tässä suuri rooli kuluttajan aivopesijänä, kun mainostajien painostuksesta meille syötetään kulloiseenkin ajankohtaan passelia “tietoa” milloin minkäkin ruokatuotteen hyödyistä tai haitoista. Tällä viikolla maksalaatikko on kiellettyjen ruokien listalla ja ensi viikolla se otsikoidaan mitä terveellisimmäksi valmisruoaksi. Tätä köydenvetoa on käyty jo kyllästymiseen asti. Ainoa mitä tällä on saatu aikaiseksi on kuluttajan hämääminen ja harhaan johtaminen.

Ruokavalion epäkohtia ja huuhaa dieettejä

Epäkohdat ruokavalion suhteen, jotka on joko kotona opittuja tai sitten oman elämäntilanteen kautta omaksuttuja, ovat usein syynä kamppailuun ylipainon ja muiden terveysongelmien kanssa. Opituista tavoista on vaikea luopua vaikka ruokavalion tärkeydestä puhutaan jatkuvasti. Ihmisten heikkous makeita ja suolaisia herkkuja kohtaan, ja näiden helppo saatavuus ja halpa hinnoittelu onkin usein se lähtökohta joka altistaa huonoille tavoille. Vastuu ei ole pelkästään kuluttajan, vaan myös tehokkaan markkinoinnin ja tuottajien. Houkutuksia on yksinkertaisesti liikaa. Oman elämän ongelmat ja haastavuus edesauttavat sortumaan huonoille teille ruokavalion suhteen. Makeiden herkkujen syöminen koetaan lohduttavana huonoina aikoina ja kierre on valmis. Tämä tilanne on hyvin yleinen nykyaikana, ja samalla myös otollinen erilaisten dieettien markkinoinnille. Erilaisia epämääräisiä dieettejä ja laihdutusliemiä ja pillereitä on markkinoilla lukemattomia, suurin osa vähintäänkin arveluttavia. Ongelma onkin siinä, mihin pitäisi uskoa. Niin sanotut “tutkimustulokset” jo kummalliselta kuulostavien dieettien kohdalla pitäisi saada hälytyskellot soimaan. Onkin syytä tarkistaa tarkkaan mistä on kyse, etenkin kun eletään tällaisena “valeuutisten” kultakautena. Kyseenalaistaminen kunniaan tässäkin suhteessa. Jos joku laihdutusmenetelmä kuulostaa liian helpolta ja uskomattomalta, se on juuri sitä. Pikadieetit ja kohtuuttoman niukka ruokavalio eivät palvele ketään, vaan voivat olla suorastaan vaarallisia. Oma keho täytyy ottaa aina huomioon, etenkin jos on selkeästi jonkinlainen allergia tai sairaus.

Ruokavaliosta pitäisi voida nauttia

Jotkin ruokavalion muutoksen vaikutukset näkyvät hyvin nopeasti, mutta suuret kehon muutokset tapahtuvat ajan kanssa, joten kärsivällisyyttä. Looginen ajattelu mikä on keholle hyväksi ja mikä selkeästi huonoa on hyvä lähtökohta, kun rupeaa tarkistamaan omia syömisiään. Ruokavalion suunnittelu on aina yksilökohtaista. Ruokavalion pitää myös olla mielekäs ja maistuva, muuten muutos tuskin on kestävää laatua. Ammattiapuakin tähän on saatavilla mikäli yksin suunnittelu tuntuu turhauttavalta.

Ruokavaliosta pitäisi voida nauttia

Oikealla asenteella ja päättäväisyydellä löytää varmasti oikeanlaisen ruokavalion itselleen ja samalla uudenlaisen elämäntavan. Elämme aikaa jossa raaka-aineista ei ole pulaa. Ruokavalion muutokseen auttaa myös itsetekemisen ilo, kun saa hääriä keitiössä ja valmistaa itselleen juuri sopivan aterian. Etuna sekin että taatusti tietää mitä ruoka sisältää. Vanha viisaus kuuluu : Ei pidä elää syödäkseen vaan syödä elääkseen. Ja muista kuunnella kehoasi.