Ruokien Lisäaineet Ja Yliherkkyydet

Ruokien lisäaineet on jaoteltu niiden käyttötarkoituksen mukaan. Niistä eniten yliherkkyys tapauksissa pinnalle nousseita ovat E102 ja E110 väriaineet, jotka ovatkin kiellettyjä Suomessa.

Ruokien Lisäaineet Ja Yliherkkyydet

E120, joka on väriaine ja peräisin erään kirvalajin naaraista on myös aiheuttanut astmaa ja allergiareaktioita. Tämä lisäaine tunnetaan nimellä Karmiini, kokkiniili tai karmiinihappo. Sulfiitit ja rikkioksidia sisältävät ruuat ja muun muassa paljon sulfiitteja sisältävät viinit voivat aiheuttaa herkkyysreaktioita. Rikki yhdisteistä pitääkin pakkauksessa ilmoittaa, jos elintarvikkeessa on paljon sulfiitteja. Lysotsyymi, Bentsoehappo, sorbiinihappo ja parabeenit kuuluvat myös yliherkkyysreaktioita aiheuttavien lisäaineiden joukkoon. Evira ja Euroopan ruoka-aine virasto tutkii jatkuvasti eläinkokeilla lisäaineita. Hiirillä ja rotilla tehdyt tutkimukset kertovat kovaa faktaa vaikkakin annostus on ollut sata kertainen siihen verrattuna, mitä päivän saantisuositukset ovat ihmisillä. Karmosiini aiheuttaa alentunutta veren hemoglobiinipitoisuutta, amarantti munuaisten kalkkeutumista, erytrosiinilla on hormonaalisia vaikutuksia ja lykopeeni maksaentsyymien nousua. Tämä kaikki tutkittu 90 päivän ja muutaman vuoden mittaisilla eläinkokeilla hiirillä ja rotilla. Yhteisvaikutusta ja jatkuvaa vuosikymmenten saannin sekä muun muassa erilaisten sairauksien ja lääkkeiden yhteisvaikutuksesta meillä ei siis ole tietoakaan.

Eviran tutkimustietoja

Ruskea HT, joka on täyssynteettinen lisäaine, yleisesti käytössä kaakaoissa ja suklaissa väriaineena. Käytössä myös värjäämässä maitoa, maitotuotteita, jugurtteja, hedelmätuotteita ja kalaa. Sen e-koodi on E155. Se on kielletty Australiassa, Itävallassa, Belgiassa, Tanskassa, Ranskassa, Saksassa, Norjassa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. Se on todettu turvalliseksi ja lailliseksi lisäaineeksi Euroopan Unionissa. Eviran eläinkokeissa se kuitenkin on todettu 80 viikossa aiheuttavan hiirille valkosolujen määrän alenemista ja munasarjakystien kasvun riskiä. Tämä ja muut täysin sallitut lisäaineet kukoistavat ruokateollisuudessamme, ilman että kuluttajilla on tietoakaan testien tuloksista. Raja-arvoihinko on luottaminen?

Onko lisäaineet turhia?

Natriumglutamaatti lisätään ruokiin tuomaan makua. Samaa tehdään, kun lisätään suolaa ruokaan. Suolan kerrotaan olevan vaarallisempaa ihmiselle kuin natriumglutamaatti. Joskin mitään todellisia tutkimustuloksia natriumglutamaatin haitoista ei ole saavutettu, sen sanotaan aiheuttavan pahoinvointia, päänsärkyä, hikoilua ja huimausta. Lisäaine on kielletty vauvojen ruuassa ja nyt monet elintarvike alan yrityksistä ovat media kohun takia poistaneet sen elintarvikkeistaan ja mainostavatkin suureen ääneen olevansa nyt natriumglutamaatti vapaita. Näissä elintarvikkeissa kuitenkin aromivahventeen tilalle on tullut tuotteeseen tilalle suolaa sekä muita makuun vaikuttavia ainesosia, jotka eivät sen terveellisempiä ole kuin alkuperäinenkään. Mitä siis uskoa ja mitä ei, on täysin kuluttajien omalla vastuulla. Sukraloosin tarina on monimutkaisempi. Sen on todettu olevan elimistössä hajoamaton ja täten muun muassa jätevesipuhdistamotkaan eivät voi lisäainetta poistaa puhdistamoissaan. Makeutusaineesta voi pahimmillaan siis tulla ympäristöongelma samoin kuin muun muassa antibioottien ja hormonien joutumisella juomaveteemme. Paakkuuntumisesto aineet ovat syanideja, mutta Euroopan Unioni on luokitellut ne vähissä määrin myrkyttömiksi, vaikka esimerkiksi Australiassa ja Uudessa-Seelannissa ne ovat kiellettyjä, kertoo Iltalehden artikkeli aiheesta.

Lisäaineita on kaikkialla

Tarkastellen Fazerin Juulia karkkien listaa, löytyy kyseisestä elintarvikkeesta viisi erilaista e-koodia. E330, E331, E337, E440, E202. Ensimmäiset näistä on sitruunahappo ja sitruunahapon suolo, jotka ovat luonnollisia ja suhteellisen vaarattomia. Kolmantena listassa on Natriumkaliumtartraatti, josta ei liiammin löydy tietoa tai haittavaikutuksia. Neljäs lisäaine, pektiini on luonnollinen lisäaine myös, mutta sen yhteys ykköstyypin diabetekseen on mahdollinen. Pektiini vaikuttaa mahasuolikanavan bakteereihin ja niiden aineenvaihduntaan, tästä syystä se on myös lisännyt koe-eläinten riskiä sairastua diabetekseen. Pektiiniä valmistetaan niin synteettisesti, että hedelmistä puristamalla. Muun muassa puolukka sisältää paljon pektiiniä. Viimeinen lisäaine on täysin kemiallisesti valmistettu kaliumsorbaatti ja sen on todettu aiheuttavan kosketusnokkosihottumaa mutta syötynä turvallinen.

Lisäaineita on kaikkialla