Tee Se Itse-Kasvihuone

Oletko aina haaveillut pihalla olevasta kasvihuoneesta, mutta juuri sopivaa ei ole osunut kohdalle tai koet kasvihuoneiden olevan liian kalliita?

Tee Se Itse-Kasvihuone

Silloin voi olla ratkaisuna paikallaan oman kasvihuoneen rakentaminen. Loppupelissä kasvihuone ei ole projektina ylitsepääsemätön vaikkapa täysin uudelle rakentajalle ja yleisohjeilla ja pienellä avulla voi kuka tahansa saada upean kasvihuoneen aikaiseksi juuri omaan makuun ja kokoon sopivaksi!

Ideoita kasvihuoneen rakennukseen

Kun kasvihuonetta lähdetään ideoimaan on internetin ihme maailma täynnä ideoita ja kuvia erilaisista ratkaisuista. Jo pelkällä googlettamalla voi löytää vaikkapa mitä ideoita omaan projektiin ja selkeät ohjeistukset osa osalta, miten kasvihuoneen rakennusprojektia voi lähteä viemään eteenpäin. Netistä löytyy ihan perinteisiä malleja kuin sitten esimerkiksi kupolimainen ratkaisu jo hieman enemmän oppineelle rakentajalle projektiksi. Tee se itse-projektit ovat kuitenkin kansainvälisesti todella suosittuja ja tekijöitä jotka jakavat omat ideansa ja omat lopputuloksensa on runsaasti. Kysymällä selviää myös pienistä omista haasteista ja sen takia keskustelupalstoilta kannattaakin kysellä apuja ja neuvoja. Facebookin ja muun sosiaalisen median kautta voi myös löytää edullisesti apulaisen omalle urakalleen jos lähipiirissä ei ole ketään auttamassa. Älä siis pelkää käyttää näitä tilaisuuksia hyödyksesi, joissa toinen etsii töitä ja sinulla olisi niitä tarjota. Kasvihuoneen voit alkaa rakentamaan joko valmiiksi tilatuista osista ja laseista, tai jopa lähteä leikkaamaan lasinkin itse jolloin saat varmasti juuri sen kokoiset ikkunan kasvihuoneelle kuin haluat. Lasin leikkaaminen ei ole vaikeaa, mutta käytössä pitää olla oikeanlaiset työkalut. Työkalujen ostaminen voi tulla äkkiä kalliimmaksi kuin lasin valmiiksi leikkauttaminen jos työkaluille ei tule jatkossa käyttöä. Jos on mahdollista, työkaluja voi kysellä lainaksi myös muun muassa läheisistä käsityökouluista.

Mistä lähteä liikkeelle

Kasvihuone on hyvä lisä kesälle. Suomen kesä on oikukas ja täynnä erilaisia sääolosuhteita, jolloin vihannesten, kasvien ja kukkien kasvattaminen voi olla haasteellista. Kasvihuone pidentää kasvukautta, jolloin normaalisti suomessa viljelemättömät kasvit voivat pärjätä ja myöskin joidenkin muun muassa viinirypäleiden talvehtiminen voi olla mahdollista. Kun lähdetään rakentamaan itse, on ensiksi mietittävä minkälainen rakennus on tarkoitus pystyttää. Kasvihuoneen voi rakentaa monesta eri materiaalista, puusta tai metallista ja monella eri tavalla. Se voi olla oma huoneensa keskellä puutarhaa tai vaikkapa jatkoa talon seinustalle. Tämän jälkeen myöskin koko on päätettävä. Tuleeko kasvihuoneeseen kuinka paljon kasvutilaa ja kuinka paljon oleskelulle tilaa. Jos tarkoitus on rakentaa kasvihuone täysin kasvatustarkoituksiin, voi keskelle jättää tilaa vain sen verran, että kastelu ja kasvien hoito on mahdollista, mutta usein kasvihuoneeseen halutaan rakentaa myös terassialue, jotta vaikkapa kylmemmän syksyn iltatee-hetket voidaan viettää hieman lämpimämmässä kasvihuoneessa.

Mistä lähteä liikkeelle

Itse rakennettavassa kasvihuoneessa on monta eri osaa, pitää miettiä perustuksia ja lattiaa, laseja ja rakennelman perusmateriaalia. Kasvihuoneessa tulee olla perustukset. Sinne kannattaa myös rakentaa lattia, jos huoneessa on tarkoitus myös oleskella. Lattiamateriaaliksi kelpaa niin puulaatat kuin vaikkapa kivistä tehty lattia. Perustuksiin kannattaa panostaa, jotta taipumaton lasinen huone ei saa maan muuttuessa minkäänlaisia jännityksiä osakseen, jolloin lasien halkeaminen voi olla mahdollista. Lasimateriaaliin on myös osattava panostaa niin, että se kestää suomessa olosuhteet eli kuuman keskikesän auringon ja talvella taasen kovat paukkupakkasetkin vaikka kasvuhuoneen sisällä olisikin hieman kosteampaa. Lasin tulee kestää hyvin jäätymistä ja siihen kertyvää kosteutta. Kasvihuoneen mittoja on myös pohdittava tarkkaan, esimerkiksi valmis istutussäkkejä on helppo käyttää hyväkseen kasvihuoneen puutarhassa jos kasvupaikat on mitoitettu niiden mukaan.