Yrtit osana ravitsemusta

Yrtit osana ravitsemusta

Yrttejä käytetään joko kuivattuina tai tuoreina esimerkiksi mausteena, rohdoksena tai juomien ainesosina. Myös joissakin kosmeettisissa valmisteissa voidaan käyttää yrttejä. Yrttien osat joita yleensä käytetään ovat niiden kukat, siemenet, juuret tai lehdet. Tunnetuimpia yrttejä ovat minttu, rosmariini, meirami, tilli, ruohosipuli ja persilja. On kuitenkin olemassa paljon eri yrttejä joita käytetään eri asioissa mutta nämä edellä mainitut yrtit ovat hyviä ravinnonlähteitä.

Yrtit sopivat erittäin hyvin mausteiksi ruokiin. Jos haluaa omaan kotiin yrttejä niin niitä kannattaa esimerkiksi kasvattaa ruukuissa. Ruukkuyrtit tuovat kivasti väriä kotiin ja näyttävät hyviltä ruoka-annoksissa. Kotiin oman pienen yrttipuutarhan saa edullisesti ja helposti. Ruukkuyrtit voivat jatkaa kasvuaan ja yleensä pysyvät tuoreina pitkään varsinkin jos niitä hoidetaan hyvin. Niiden käyttöikää voi myös pidentää niin että laittaa yrtille aluslautasen ja kastelee sitä paljon. Tällöin yrtti pysyy käyttökelpoisena pitkään, jopa monia viikkoja. Yrttien säilyttämisessä tulee muistaa kolme asiaa: valo vesi sekä ravinteet. Yrteille tärkeää on valoisa ympäristö. Ravinteet ja vesi tulee myös muistaa kun yrttejä hoitaa. Tuoreet yrtit eivät saa olla missään nimessä nuutuneita. Niiden tulee olla terveitä eli ne eivät saa olla homeessa eikä sisältää haitallisia määriä mikrobeja. On pidettävä huoli siitä että yrtit kerätään sellaisista paikoista etteivät ne sisällä esimerkiksi jäämiä torjunta-aineista tai sisällä raskasmetalleja. 

Kiinnostus yrttejä kohtaan ravinnonlähteenä on viime vuosina lisääntynyt paljon ja nopeasti. Etelä-Euroopassa ja Venäjällä yrttejä on käytetty aina ravitsemuksessa. Yrttejä on erilaisia; puhutaan luonnonyrteistä, mausteyrteistä ja villiyrteistä.  Luonnonyrttejä ovat esimerkiksi oregano ja ruohosipuli koska ne kasvavat luonnossa. Villiyrttejä taas ovat esimerkiksi lillukka, nokkonen tai mustaherukan lehti.  Ravitsemuksessa tärkeitä yrttejä ovat basilika, oregano, persilja, kumina, meirami ja ruohosipuli.  Jos yrttejä haluaa lisätä ruokiin niin kannattaa se tehdä vasta ruoan kuumennuksen loppuvaiheessa. Jotkut yrtit kuten timjami kestävät kuitenkin pidempää keittämistä. 

Yrtit osana ravitsemusta

Makua ruokiin saa helposti tuoreilla yrteillä. Kannattaa tutustua etukäteen erilaisiin yrtteihin ja kokeilla mistä tykkää, näin saa ruoasta vieläkin maukkaampaa kun tietää mistä yrtistä tykkää ja mikä yrtti sopii mihinkin ruokaan. Kaikille raaka-aineille löytyy aivan varmasti oma yrttiparinsa kuten esimerkiksi tuore tilli ja peruna on erittäin hyvä yhdistelmä. Yrtit jotka sopivat kalaruokien kanssa ovat; persilja, rakuuna, ruohosipuli, sitruunamelissa ja kirveli. Liharuokien kanssa kannattaa käyttää erityisesti rosmariinia,salviaa tai timjamia. Rosmariini sopii hyvin esimerkiksi lampaan tai karitsan lihan kanssa. Rosmariini kannattaa hieroa lihan pintaan juuri ennen paistamista. Salvia on taas maultaan erittäin voimakas ja sitä käytetään erityisesti broilerin maustamiseen. Timjami on hyvä ja suosittu yrtti jota käytetään jauheliharuokien maustamisessa. 

Miedot yrtit

Kaikki yrtit eivät ole maultaan voimakkaita. Esimerkiksi minttu on maultaan raikas. Minttu on väriltään heleänvihreä ja siinä on pieni vivahdus mentolin makua. Minttu on hyvä säväys esimerkiksi smoothien ainesosana. Kuubasta kotoisin olevan mojito cocktailin salaisuus onkin tuore minttu. Ruoanlaitossa minttua käytetään erityisesti lampaan maustamisessa. Sitä käytetään myös erityisesti jälkiruoissa ja leivonnaisissa. Vanukkaat ja kiisselit voidaan maustaa mintulla ja lopputulos on erittäin raikas. Toinen yrtti jota voidaan käyttää leivonnassa on korianteri. Korianteria voidaan käyttää esimerkiksi sämpylöiden, piirakoiden, kakkujen tai keksien maustamisessa. Myös marmeladin valmistuksessa voidaan käyttää korianteria. Se sopii myös hyvin koristeeksi leivonnaisiin.

Yrteistä on paljon hyötyä ravitsemuksessa; ne tuovat makua ruokiin ja toimivat hyvin terveyden edistämisessä. Sen lisäksi yrtit sisältävät paljon luonnollisia superaineita joten yrttien terveysvaikutus on suuri ja yrttejä suositellaan kaikille osana ravitsemusta.